Stertochten te paard - IJsland
© 

Tölt and Trails - Stertocht

Become one of the family at Miðás Farm ...

Wil je graag het IJslandse paard in zijn natuurlijke omgeving leren kennen ? Dan is dit de uitgelezen kans, tijdens deze reis verblijf je in de paardenfokkerij van Miðás ten zuiden van IJsland. Je neemt er deel aan de dagelijkse activiteiten van de IJslandse fokkers en maakt tochten op een speciaal voor jou gekozen paard. Je gastheer en gastvrouw zorgen voor een onvergetelijke vakantie.

Miðás Farm is een kleine familieboerderij waar ze IJslandse paarden fokken, opleren en verkopen. Als gast word je niet alleen verwend met lekker eten maar ook met fantastische paarden. Met de grootste zorg wordt voor elke ruiter een geschikt paard uitgekozen. Het zijn stuk voor stuk makkelijk berijdbare paarden met een comfortabel tölt en vooral een aangenaam karakter. Deze reis wordt het ganse jaar door gepland en je kan zelf je verblijfsduur bepalen van minimum 3 nachten tot maximum 6 nachten.

IJsland, dubbel zo groot als België en Nederland samen heeft slechts een bevolking van 250.000 inwoners waarvan 1/3 woonachtig in de hoofdstad. Het ganse binnenland is niet bewoond. In dit onherbergzame land voelt een paardenras er zich bijzonder goed thuis; "het IJslandse paard". Slechts weinig paardenrassen zijn echt zuiver gebleven, niets is echter minder waar bij het Ijslandse paard. Tot op de dag van vandaag komt geen enkel paardenras, zelfs geen Europese IJslander dit land binnen. Dit oersterke vikingpaardje (gem.schofthoogte 1.35m) doet menig ruiter verbazen; zijn kracht, uithoudingsvermogen, temperament en karakter zijn een gouden combinatie!

IJsland klinkt zo ver weg, toch brengt een korte vlucht (3 1/2 uur) ons in Reykjavik de hoofdstad van dit woeste land.

Welkom in IJsland!

Tölt en Trails - Dag per dag beschrijving
 • min. verblijfsduur : 3 nachten
 • max. verblijfsduur : 6 nachten
 • het ganse jaar mogelijk
 • verblijf op de boerderij in een 2-persoonskamer met gedeeld sanitair
 • maximum 8 ruiters


! BELANGRIJK OM WETEN ! De eerste en laatste nacht in Reykjavik zijn niet inbegrepen in het programma en de prijs. Vraag ons om de prijzen van de mogelijke hotels in Reykjavik


Dag 1 : Reykavík - Miðás Farm
Transfer naar het Mjóddin busstation. Van hier neem je de lijnbus langs enkele kleine dorpjes, tot aan het kruispunt naar Miðás Farm. Uw gastheer- en vrouw Gísli en Ásta Begga staan je daar op te wachten. Na een korte kennismaking kan je wat relaxen op je kamer. Tijdens het ganse verblijf kan je vrij gebruik maken van de hot tub in open lucht.

Dag  2 - 6 :  Miðás Farm
Tijdens je verblijf neem je deel aan de dagelijkse bezigheden op de boerderij. Wat je precies te wachten staat, hangt af van het seizoen. Maar feit is dat je elke dag mag meehelpen bij de dagelijkse karweitjes voor de paarden en andere dieren. Je beleeft het boerderijleven van op de eerste rij ! Zo zullen je gastheer en gastvrouw je bijvoorbeeld meenemen wanneer ze andere fokkerijen gaan bezoeken, wanneer ze de paarden vervoeren of wanneer ze hun kuddes naar andere weiden overbrengen. Zo is er elk seizoen wat anders te beleven !

Inbegrepen rijuren tijdens je 5 dagen op de boerderij zijn 15 x 60 minuten begeleide cross-country trips. 
Je kan er ook voor kiezen om 5 x 40 minuten paardrijlessen en 10 x 60 minuten begeleide cross-country trips te nemen.

Dag 7 (of vroeger) : Midas Farm – Reykjavík
's Morgensvroeg keer je met de lijnbus terug naar Reykjavík. Bij aankomst in de hoofdstad is er nog een transfer voorzien naar je hotel.

Tölts en Trails : Data & Prijzen

Prijs 2015 :

Afreis van mei tot september: € 368 per persoon per nacht (exclusief vluchten)
Afreis van oktober tot april: € 327 per persoon per nacht (exlcusief vluchten)

Data 2015 :

Het hele jaar door, vrij te kiezen


Inbegrepen:

 • Verblijf: in een 2-persoonskamer met gedeelde faciliteiten op de boerderij.
 • Maaltijden: vol pension
 • Begeleiding : 2 professionele en meertalige gidsen.
 • Paarden & alle tuig.
 • Transfer: Alle plaatselijke transfers.

Niet inbegrepen:

 • Verzekering: (verplicht)
 • Vlucht: (op Reykjavik) 
 • Alcoholische dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Bij betaling met kredietkaart worden 2% kosten aangerekend

Tölts en Trails : Praktisch

Niveau : 3 gangen beheersen (stap, draf, galop) - van beginnend tot gevorderd ruiter
Gewicht :
Max. gewicht ruiter: 110 Kg
Leeftijd :
Min. leeftijd 12 jaar. mits begeleiding volw.
Aantal :
Max. aantal ruiters: 8
Afreis :
gegarandeerd vanaf 2 ruiters
Paarden :
IJslandse paard, een betrouwbare kleine maar sterke vriend, schofthoogte: 1,35 m. 
Zadels :
IJslandse zadels met zadeltassen
Avontuur :
gemiddeld
Sanitair :
eenvoudig & basic
Desinfecteren : Ter voorkoming van ziektes verplicht het IJslandse ministerie van landbouw iedere ruiter die IJsland binnenkomt een certificaat te kunnen voorleggen dat zijn ruiterkledij (vooral laarzen en chaps) gedesinfecteerd zijn. (te verkrijgen bij uw lokale veearts)
Volledige info vind je op deze link

Het IJslandse paard 
De IJslander komt uit IJsland en wordt daar al meer dan duizend jaar raszuiver gefokt.  Slechts weinig paardenrassen zijn echt zuiver gebleven, niets is echter minder waar bij het Ijslandse paard. Tot op de dag van vandaag komt geen enkel paardenras, zelfs geen Europese Ijslander dit land binnen. Dit oersterke vikingpaardje (gem.schofthoogte 1.35m) doet menig ruiter verbazen; zijn kracht, uithoudingsvermogen, temperament en karakter zijn een gouden combinatie!

Het meest opvallende bij dit IJslandse paardje is echter de "tölt" een gang die hij enkel kan delen met zijn zuiderse broeder "el paso peruano".  Deze tölt, een zwevende draf, is eigen aan het ras en de meest comfortabele gang die een ruiter zich maar kan inbeelden. Voor 90% van de tocht berijden we onze Ijslander dan ook in tölt; wat achteroverleunend in het zadel, voeten vooruit, contact in de mond en men zweeft over het grilligste land ter wereld zonder bijna één beweging te voelen van het paard en jezelf. Geen wonder dat die vikings geen andere paardenrassen op hun grondgebied willen.

Dit droompaardje berijden we in een bijna onmogelijk te beschrijven natuur. Ijsland is een land met oerkrachten en grote mysteries. Terwijl aan de ene kant van het land een nieuw eiland geboren wordt spuwt aan de andere kant van het land een vulkaan zijn rooksignalen uit. Dit nieuwe land is in constante beweging; geysers, warmwaterbronnen, gletchers(de grootste van Europa), lavawoestijnen, watervallen, fjorden, sulfergeuren, vulkanen & kraters, sneeuw, bergen, walvissen in zee en de middernachtzon zijn allen een feit in dit land.

Tijdens de tocht drijven we een kudde paarden (50-100) met ons mee, uit die kudde nemen we per ruiter om de 2 à 3 uur een ander paard. Het reeds bereden paard vervoegt de kudde en men berijdt opnieuw een fris paard vol energie. Op die manier kan het tempo zeer hoog gehouden worden! Een massa paarden in vrijheid zien lopen, er tussenin rijden en de kudde proberen te drijven geeft een ongelooflijk gevoel! Niet voor niets wordt 's avonds met een fles wodka het lied "I'm an icelandic cowboy"luidkeels gezongen.

Weetjes

 • De verschillen tussen de gangen kunt u het best zelf ervaren door eens een ritje op een IJslander te maken! Maar toch alvast een tipje van de sluier: in tölt zit u volledig stil en kunt u snelheden behalen die u in een flinke galop ook kunt behalen. Bovendien kleeft er maar één gevaar aan dit tempo tölt: wanneer u dit eenmaal ervaren heeft bent u voor altijd verkocht aan deze "versnelling" van het IJslandse paard!
 • Het IJslandse woord 'Tölt' is verwant aan het Duitse woord 'Zelter', het Latijnse 'totularius', het Noorse 'tylta', het Zweedse 'tulta', en het Engelse 'tilt' en 'totter'. Deze woorden worden geassocieerd met betekenissen als wankelen, trippelen, overhellen en telgangen ...
 • Wereldwijd komen diverse töltende en/of telgangende paardenrassen voor: in Zuid-Amerika de Paso Peruano en de Mangalarga Marchador; in Noord-Amerika het American Saddle Horse, het Mongoolse paard (niet te verwarren met het Przewalskipaard) in Noordoost-Azië, en de Arravani in Griekenland bijvoorbeeld. Maar ook veel dravers kunnen tölten, en zelfs sommige Friezen, Andalusiërs en Arabieren ...

Reisroute
Wij doen er al het mogelijke aan om de aangegeven reisroute te volgen, hoewel ter plaatse wijzigingen kunnen gebeuren door onvoorziene omstandigheden.  In het onwaarschijnlijke geval dat dit zo op uw reis gebeurt, vragen wij van u de nodige flexibiliteit en begrip.  Dit is een avontuurlijke vakantie. 

Tölts en Trails - Reistips

Reisdocumenten:
Diplomatie.be
Minbuza.nl
Identiteitskaart verplicht
Internationaal reispas kan ook.

Verzekeringen:
Het is van belang dat u een degelijke reisverzekering hebt voor uw reis naar IJsland.  Wij bevelen de reisverzekering van Europ Assistance aan. Indien interesse lichten wij u graag de verschillende mogelijkheden toe.

Het uur in IJsland:
WorldTimeServer.com

Gezondheid op Reis:
Aanbevelingen van het Tropisch Instituut in Antwerpen voor reizen naar Ijsland (of raadpleeg uw huisarts)

Electriciteit en stekkers:
World Electric Guide

Het weer in IJsland:
weerstatistieken
Het actuele weer


Hippotrek Horse Related Tourism - Waterstraat 25, 3770 Riemst (Belgium) - T: +32(0)12 744 575 - F: +32(0)12 440 901Lic.
© 2008 All rights reserved - Algemene voorwaarden - Website: Projectweb.be