Stertochten te paard - IJsland
© 

Country living paardrijden in IJsland

Country Living en paardrijden

Een 8 daags paardenavontuur in een land van ongekende schoonheid...

Deze stertocht te paard is voor de ruiter die graag het IJslandse paard wil leren kennen in zijn natuurlijke omgeving.  Je verblijft tijdens de reis in de paardenfokkerij van Mióás in het Zuiden van IJsland.  Neem deel aan de dagelijkse activiteiten van de IJslandse fokkers en maak tochten op het gekozen paard.  Je gastheer/vrouw zorgt voor een onvergetelijke vakantie.

Deze reis wordt het ganse jaar door gepland, steeds van donderdag naar donderdag.
 

IJsland, dubbel zo groot als België en Nederland samen heeft slechts een bevolking van 250.000 inwoners waarvan 1/3 woonachtig in de hoofdstad. Het ganse binnenland is niet bewoond. In dit onherbergzame land voelt een paardenras er zich bijzonder goed thuis; "het IJslandse paard".  Slechts weinig paardenrassen zijn echt zuiver gebleven, niets is echter minder waar bij het Ijslandse paard. Tot op de dag van vandaag komt geen enkel paardenras, zelfs geen Europese Ijslander dit land binnen. Dit oersterke vikingpaardje (gem.schofthoogte 1.35m) doet menig ruiter verbazen; zijn kracht, uithoudingsvermogen, temperament en karakter zijn een gouden combinatie!

Tijdens de tocht drijven we een kudde paarden (50-100) met ons mee, uit die kudde nemen we per ruiter om de 2 à 3 uur een ander paard. Het reeds bereden paard vervoegt de kudde en men berijdt opnieuw een fris paard vol energie. Op die manier kan het tempo zeer hoog gehouden worden! Een massa paarden in vrijheid zien lopen, er tussenin rijden en de kudde proberen te drijven geeft een ongelooflijk gevoel! Niet voor niets wordt 's avonds met een fles wodka het lied "I'm an icelandic cowboy"luidkeels gezongen.

IJsland klinkt zo ver weg, toch brengt een korte vlucht (3 1/2 uur) ons in Reykjavik de hoofdstad van dit woeste land.

Welkom in IJsland!

 

Dag per dag beschrijving

Country Living and horses
8 dagen / 7 nachten / 5 dagen te paard
Donderdag - Donderdag (het hele jaar door)
Verblijf in slaapzaal op boerderij, hotel in Reykjavik
Maximum 8 ruiters

Ook voor beginnende ruiters, keuze uit rijlessen (5 x 40 minuten)


Dag 1 * Donderdag: Aankomst in IJsland - Keflavík Airport - Reykjavík
Transfer van de luchthaven Keflavik naar een hotel in de hoofdstad waar je je eerste nacht doorbrengt.  Transfer per Flybus.

Dag 2 * Vrijdag: Reykavík - Midas Farm
Transfer naar het Centrale Busstation.  We nemen de lijnbus door de enkele kleine dorpjes, tot aan de afslag naar Midas Farm.  Uw gastheer- en vrouw Gísli en Asta Begga wachten ons daar op.  Je leert hen kennen en neemt dan plaats in je kamer op de boerderij.  Een warm bubbelbad in openlucht is beschikbaar voor de gasten om te genieten tijdens hun verblijf.

Dag  2 - 6 * Vrijdag - Dinsdag: Midas Farm
Tijdens het verblijf zal je deelnemen aan de dagelijkse bezigheden op de boerderij, afhankelijk van het seizoen. 
Je wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de dagelijkse taken, met de paarden en andere dieren te helpen.  Je gastheer en gastvrouw zullen je een deel van hun dagelijks leven tonen en nemen ze je bvb mee bij het bezoeken van andere fokkerijen, het vervoer van paarden of het rijden van hun kuddes paarden naar andere weiden. In elk seizoen zijn bepaalde taken te volbrengen!

Inbegrepen rijuren tijdens je 5 dagen op de boerderij zijn 15 x 60 minuten begeleide cross-country trips. 
Je kan er ook voor kiezen om 5 x 40 minuten paardrijlessen en 10 x 60 minuten begeleide cross-country trips te nemen.

Dag 7 * Woensdag: Midas Farm – Reykjavík
In de ochtend keer je terug naar Reykjavík op een lijnbus.  De rest van de dag is naar eigen invulling.
Accommodatie in een hotel in de hoofdstad.

Dag 8 * Donderdag: Vertrek uit IJsland - Reykjavik - Keflavik Luchthaven
Transfer naar Keflavík Airport op tijd voor de vlucht terug naar huis.

Data & Prijzen

Country Living en paardrijden

Prijs 2014:
Afreis tussen mei en september: € 1.952 per persoon  (exclusief vluchten)
Afreis tussen oktober en april: € 1.581 per persoon  (exlcusief vluchten)


8 dagen / 7 nachten ter plaatse / 5 dagen paardrijden
5 dagen paardrijden van 1 uur per dag een tocht in de omgeving met gids
Andere momenten van de dag activiteiten op de fokkerij
Data 2014:
Hele jaar door is er wekelijks een afreis op donderdag.
Inbegrepen:

 • Verblijf: Eerste en laatste nacht in guesthouse in Reykjavik of dichtbijgelegen dorp. (2-pers kamers). De andere nachten verblijf je op de boederij op basis van een 2-persoonskamer met gedeelde faciliteiten.
 • Maaltijden: volpension, (uitgezonderd eerste dag bij aankomst en dag van vertrek).
 • Begeleiding: 2 professionele en meertalige gidsen.
 • Paarden & alle tuig.
 • Transfer: Alle plaatselijke transfers.

Niet inbegrepen:

 • Verzekering: (verplicht)
 • Vlucht: (op Reykjavik) 
 • Alcoholische dranken.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Bij betaling met kredietkaart worden 2% kosten aangerekend

Praktische info over uw reis naar IJsland

 • Niveau : 3 gangen beheersen (stap, draf, galop) - van beginnend tot gevorderd ruiter
 • Gewicht: Max. gewicht ruiter: 110 Kg
 • Leeftijd: Min. leeftijd 12 jaar. mits begeleiding volw.
 • Aantal: Max. aantal ruiters: 8
 • Afreis: gegarandeerd vanaf 2 ruiters
 • Paarden:IJslandse paard, een betrouwbare kleine maar sterke vriend, schofthoogte: 1,35 m. 
 • Zadels: IJslandse zadels met zadeltassen
 • Avontuur: gemiddeld
 • Sanitair: eenvoudig & basic
 • Ter voorkoming van ziektes verplicht het IJslandse ministerie van landbouw iedere ruiter die IJsland binnenkomt een certificaat te kunnen voorleggen dat zijn ruiterkledij (vooral laarzen en chaps) gedesinfecteerd zijn. (te verkrijgen bij uw lokale veearts)
  Volledige info vind je op deze link

Het IJslandse paard 
De IJslander komt uit IJsland en wordt daar al meer dan duizend jaar raszuiver gefokt.  Slechts weinig paardenrassen zijn echt zuiver gebleven, niets is echter minder waar bij het Ijslandse paard. Tot op de dag van vandaag komt geen enkel paardenras, zelfs geen Europese Ijslander dit land binnen. Dit oersterke vikingpaardje (gem.schofthoogte 1.35m) doet menig ruiter verbazen; zijn kracht, uithoudingsvermogen, temperament en karakter zijn een gouden combinatie!

Het meest opvallende bij dit IJslandse paardje is echter de "tölt" een gang die hij enkel kan delen met zijn zuiderse broeder "el paso peruano".  Deze tölt, een zwevende draf, is eigen aan het ras en de meest comfortabele gang die een ruiter zich maar kan inbeelden. Voor 90% van de tocht berijden we onze Ijslander dan ook in tölt; wat achteroverleunend in het zadel, voeten vooruit, contact in de mond en men zweeft over het grilligste land ter wereld zonder bijna één beweging te voelen van het paard en jezelf. Geen wonder dat die vikings geen andere paardenrassen op hun grondgebied willen.

Dit droompaardje berijden we in een bijna onmogelijk te beschrijven natuur. Ijsland is een land met oerkrachten en grote mysteries. Terwijl aan de ene kant van het land een nieuw eiland geboren wordt spuwt aan de andere kant van het land een vulkaan zijn rooksignalen uit. Dit nieuwe land is in constante beweging; geysers, warmwaterbronnen, gletchers(de grootste van Europa), lavawoestijnen, watervallen, fjorden, sulfergeuren, vulkanen & kraters, sneeuw, bergen, walvissen in zee en de middernachtzon zijn allen een feit in dit land.

Tijdens de tocht drijven we een kudde paarden (50-100) met ons mee, uit die kudde nemen we per ruiter om de 2 à 3 uur een ander paard. Het reeds bereden paard vervoegt de kudde en men berijdt opnieuw een fris paard vol energie. Op die manier kan het tempo zeer hoog gehouden worden! Een massa paarden in vrijheid zien lopen, er tussenin rijden en de kudde proberen te drijven geeft een ongelooflijk gevoel! Niet voor niets wordt 's avonds met een fles wodka het lied "I'm an icelandic cowboy"luidkeels gezongen.

Weetjes

 • De verschillen tussen de gangen kunt u het best zelf ervaren door eens een ritje op een IJslander te maken! Maar toch alvast een tipje van de sluier: in tölt zit u volledig stil en kunt u snelheden behalen die u in een flinke galop ook kunt behalen. Bovendien kleeft er maar één gevaar aan dit tempo tölt: wanneer u dit eenmaal ervaren heeft bent u voor altijd verkocht aan deze "versnelling" van het IJslandse paard!
 • Het IJslandse woord 'Tölt' is verwant aan het Duitse woord 'Zelter', het Latijnse 'totularius', het Noorse 'tylta', het Zweedse 'tulta', en het Engelse 'tilt' en 'totter'. Deze woorden worden geassocieerd met betekenissen als wankelen, trippelen, overhellen en telgangen ...
 • Wereldwijd komen diverse töltende en/of telgangende paardenrassen voor: in Zuid-Amerika de Paso Peruano en de Mangalarga Marchador; in Noord-Amerika het American Saddle Horse, het Mongoolse paard (niet te verwarren met het Przewalskipaard) in Noordoost-Azië, en de Arravani in Griekenland bijvoorbeeld. Maar ook veel dravers kunnen tölten, en zelfs sommige Friezen, Andalusiërs en Arabieren ...

Reisroute
Wij doen er al het mogelijke aan om de aangegeven reisroute te volgen, hoewel ter plaatse wijzigingen kunnen gebeuren door onvoorziene omstandigheden.  In het onwaarschijnlijke geval dat dit zo op uw reis gebeurt, vragen wij van u de nodige flexibiliteit en begrip.  Dit is een avontuurlijke vakantie. 

Reistips ter voorbereiding van je reis

Reisdocumenten:
Diplomatie.be
Minbuza.nl
Identiteitskaart verplicht
Internationaal reispas kan ook.

Verzekeringen:
Het is van belang dat u een degelijke reisverzekering hebt voor uw reis naar IJsland.  Wij bevelen de reisverzekering van Europ Assistance aan. Indien interesse lichten wij u graag de verschillende mogelijkheden toe.

Het uur in IJsland:
WorldTimeServer.com

Gezondheid op Reis:
Aanbevelingen van het Tropisch Instituut in Antwerpen voor reizen naar Ijsland (of raadpleeg uw huisarts)

Electriciteit en stekkers:
World Electric Guide

Het weer in IJsland:
weerstatistieken
Het actuele weer


Hippotrek Horse Related Tourism - Kouterbaan 15 B, 1745 Opwijk (Belgium) - T: +32(0)52 36 94 08 - F: +32(0)52 35 37 84
T (NL): +31-6-10029334 - Lic. A6157
© 2008 All rights reserved - Algemene voorwaarden - Website: Projectweb.be